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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoKICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I. Controle de salmonela em suínos: situação atual e estratégias baseadas na relação hospedeiro-patógeno. Suinocultura Industrial, Itu, ed. 250, ano 35, n. 1, p.14-20, 2013.

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2.Imagem marcado/desmarcadoCARDOSO, M. R. de I.; KICH, J. D. Revisão sobre zoonoses com impacto na cadeia de produção de carne suína. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE SUINOCULTURA, 8., Porto Alegre, 2013. Anais... Porto Alegre: UFRGS, 2013. p. 109-121.

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3.Imagem marcado/desmarcadoKICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I. Novas propostas para o controle de salmonela em suínos. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE SUINOCULTURA, 8., Porto Alegre, 2013. Anais... Porto Alegre: UFRGS, 2013. p. 123-129.

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4.Imagem marcado/desmarcadoCARDOSO, M. R. de I.; KICH, J. D. Salmonella control in Brazilian pork production chain: present status and future perspectives. In: SAFEPORK, 2013, Portland. Proceeding... Portland, 2013. 1 Pen drive.

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5.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, E. de F.; CARDOSO, M. R. de I.; KICH, J. D.; CORBELLINI, L. G. Application of qualitative risk assessment to prioritize hazards in pork products in Brazil. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON THE EPIDEMIOLOGY AND CONTROL OF BIOLOGICAL, CHEMICAL AND PHYSICAL HAZARDS IN PIG AND PORK, 12., 2017, Foz do Iguaçu. Proceedings Book. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2017. p. 202-205. SafePork 2017.

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6.Imagem marcado/desmarcadoPISSETTI, C.; WERLANG, G. O.; BIESUS, L. L.; KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I. Detecção de salmonella entErica e listeria monocytogenes em carcaças suínas na etapa de pré-resfriamento. Acta Scientiae Veterinariae, Porto Alegre, v. 40, n. 2, p. 1071, 2012. Projeto: 11.11.11.111.

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7.Imagem marcado/desmarcadoMENEGUZZI, M.; SOUZA, A.; CARDOSO, M. R. de I.; KICH, J. D. Detecção de salmonella sp., listeria monocytogenes e yersinia enterocolitica e quantificação de mesófilos totais e enterobacterias em carcaças de suínos. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 10., 2016, Concórdia. Anais... Concórdia: Embrapa Suínos e Aves: UNC, 2017. p. 137-138. JINC.

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8.Imagem marcado/desmarcadoPISSETTI, C.; WERLANG, G. O.; BIESUS, L. L.; KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I. Parâmetros microbiológicos de carcaças suínas amostradas na etapa de pré-resfriamento. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MEDICINA VETERINÁRIA, 38., 2011. Florianópolis. Anais... Florianópolis: SBMC/Somevesc, 2011. 1 CD-ROM. Projeto/Plano de Ação: 11.11.11.111.

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9.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, E. de F.; CARDOSO, M. R. de I.; KICH, J. D.; CORBELLINI, L. G. A qualitative risk assessment approach to microbial foodborne hazards in Brazilian intensive pork production: a step towards risk prioritization. Microbial Risk Analysis, v.15, 2020.

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10.Imagem marcado/desmarcadoKICH, J. D.; PISSETTI, C.; CAMPOS, T. de; WERLANG, G. O.; CARDOSO, M. R. de I. Resistência antimicrobiana em Escherichia coli e Enterococcus sp. isoladas de carcaças suínas na etapa de pré-resfriamento. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE VETERINÁRIOS ESPECIALISTAS EM SUÍNOS, 16., 2013, Cuiabá. Anais... Guiabá: Abraves; UFMT, 2013. 1 CD-ROM.

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11.Imagem marcado/desmarcadoKICH, J. D.; MORÉS, N.; PISSETTI, C.; CARDOSO, M. R. de I.; REBELATTO, R. Sanitary aspects of pigs reared in a prototype farm free of in-feed antimicrobials: a case report. In: SAFEPORK Conference 2023, 14., 2023, New Orleans. Proceedings... New Orleans: MCI Deutschland, 2023.

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12.Imagem marcado/desmarcadoCAMPOS, T. de; PISSETTI, C.; WERLANG, G. O.; LOPES, G. V.; KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I. Antimicrobial resistance of enterococcus isolated from pre-chill swine carcasses. Acta Scientiae Veterinariae, v. 43, n. 1259, 2015.

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13.Imagem marcado/desmarcadoMENEGUZZI, M.; PISSETTI, C.; REBELATTO, R.; KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I.; COSTA, M. D. Brazilian Salmonella 4,[5],12:i:- carry multiple resistance genes: a potential threat to animal and public health. In: CONFERENCE OF RESEARCH WORKERS IN ANIMAL DISEASES, 100., 2019, Chicago. Author Index & Presentation Abstracts, Chicago, 2019. p. 161.

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14.Imagem marcado/desmarcadoWERLANG, G. O.; PAIM, D. S; VIEIRA, T. R.; PISSETTI, C.; KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I. Detection of salmonella heidelberg resistant to colistin in the intestinal content of pigs at slaughter. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON THE EPIDEMIOLOGY AND CONTROL OF BIOLOGICAL, CHEMICAL AND PHYSICAL HAZARDS IN PIG AND PORK, 12., 2017, Foz do Iguaçu. Proceedings Book. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2017. p. 175-179. SafePork 2017.

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15.Imagem marcado/desmarcadoNOGUEIRA, M. G.; CALVEYRA, J. C.; KICH, J. D.; COLDEBELLA, A.; MORES, N.; CARDOSO, M. R. de I. Efeito de probiótico na infecção e excreção fecal de Salmonella em suínos. Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 3, p. 514-519, 2012

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16.Imagem marcado/desmarcadoKICH, J. D.; COLDEBELLA, A.; ALBUQUERQUE, E. R.; CARDOSO, M. R. de I.; CORBELLINI, L. G.; COSTA, E. de F. Modernização da inspeção sanitária em abatedouros suínos: inspeção baseada em risco. In: CONGRESSO NACIONAL, 19.; CONGRESSO INTERNACIONAL, 1., 2019, Toledo. O futuro mercado de suínos, fundamentado pela ciência e pelo conhecimento: anais. Toledo: ABRAVES, 2019. Revista Acadêmica de Ciência Animal, v. 17, supl. 1, p. 63-65, 2019.

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17.Imagem marcado/desmarcadoKICH, J. D.; COLDEBELLA, A.; ALBUQUERQUE, E. R.; CARDOSO, M. R. de I.; CORBELLINI, L. G.; COSTA, E. de F. Modernização da inspeção sanitária em abatedouros de suínos: inspeção baseada em risco: opinião científica. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2019. 178 p. (Embrapa Suínos e Aves. Documentos, 204).

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18.Imagem marcado/desmarcadoKICH, J. D.; COLDEBELLA, A.; ALBUQUERQUE, E. R.; CARDOSO, M. R. de I.; CORBELLINI, L. G.; COSTA, E. de F. Modernization of swine slaughter inspection in swine slaughter establishments: risk-based inspection: scientific opinion. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2021. 184 p. (Embrapa Suínos e Aves. Documentos, 219).

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19.Imagem marcado/desmarcadoWERLANG, G. O.; KICH, J. D.; LOPES, G. V.; COLDEBELLA, A.; FEDDERN, V.; CARDOSO, M. R. de I. Effect of gaseous ozone application during chilling on microbial and quality attributes of pig carcasses. Food Science and Technology International, 13 May 2021.

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20.Imagem marcado/desmarcadoPELLEGRINI, D. C. P.; LIMA, G. J. M. M. de; KICH, J. D.; CARDOSO, M. R. de I. Ocorrência de Salmonella nas fábricas de ração. Suinocultura Industrial, Itu, ed. 251, ano 35, n. 2, p. 18-26, 2013.

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Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  05/08/2021
Data da última atualização:  05/08/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  WERLANG, G. O.; KICH, J. D.; LOPES, G. V.; COLDEBELLA, A.; FEDDERN, V.; CARDOSO, M. R. de I.
Afiliação:  GABRIELA OROSCO WERLANG, UFRGS; JALUSA DEON KICH, CNPSA; GRACIELA VOLZ LOPES, UFpel; ARLEI COLDEBELLA, CNPSA; VIVIAN FEDDERN, CNPSA; MARISA RIBEIRO DE ITAPEMA CARDOSO, UFRGS.
Título:  Effect of gaseous ozone application during chilling on microbial and quality attributes of pig carcasses.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology International, 13 May 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1177/10820132211014985
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Ozone application has been suggested as an additional measure to the slaughter animals under hygiene programs. In this study, we determined the efficacy of gaseous ozone applied to pig carcasses during chilling (16 h at 2?5C). Forty carcasses were allocated to each treatment: control, without ozone application (T1) and 5ppm gaseous ozone application (T2), divided in two 4-h periods. The carcasses were sampled before and after chilling. The average counts of total aerobic mesophilic (TAM) bacteria before chilling were not different (p¼0.55) between T1 and T2. In turn, after chilling, the ozone-treated carcasses had significantly reduced about 0.4 colony-forming units (CFU)/cm2 of TAM counts (p<0.001) than the control carcasses. No significant reduction was observed in the number of carcasses positive for Listeria sp. and Escherichia coli after gaseous ozone treatment; while a tendency (p¼0.08) of lower number of Salmonella positive carcasses in T2 was observed. Common macrorestriction (pulsed-field gel electrophoresis) patterns of S. enterica were observed in the carcasses before and after chilling. Pork samples from treated and untreated carcasses with ozone showed no lipid oxidation or altered color and pH. The results indicate that the gaseous ozone in the tested protocol is effective in reducing TAM populations, but not effective in decreasing the number of carcasses positive for E. coli and Listeria sp. Regarding Salmonella, the tendency of positive carcasses r... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Descontaminação.
Thesagro:  Escherichia Coli; Porco Tipo Carne; Salmonella.
Thesaurus NAL:  Decontamination; Listeria; Pork.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSA22157 - 1UPCAP - DD
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